Puutarha-messuille rakentuu kerrostalo – parveketrendit esillä ainutlaatuisesti | Virittäydy vapaalle
#VirittäydyVapaalle

Puutarha-messuille rakentuu kerrostalo – parveketrendit esillä ainutlaatuisesti

Uutinen  23.10.2017

Huhtikuisten Supermessujen Puutarha-messujen puolelle rakentuu uutuutena ”kerrostalo”, jonka ”asukkaiden” parvekkeet somistetaan kunkin asukkaan elämäntyyliä mukaillen. Parvekkeet toteuttaa A-halliin Ramirentin rakenteisiin turkulainen Kukkakauppa Bronco Niina Autin johdolla. Autti on ollut alalla jo yli kaksikymmentä vuotta, joten sormet ovat syvällä puutarhamaailman mullassa. Messutkin ovat vuosien varrella tulleet tutuksi.

– Olen ollut näytteilleasettajana erilaisilla puutarhamessuilla jo useita vuosia ja mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa yleiskoristelualueita. Nyt lähden innolla toteuttamaan parvekekokonaisuutta Tampereen messuille, Autti valottaa messuhistoriaansa.

Tampereen Puutarha-messuille toteutetaan kahdeksan erityylisen asunnon parveketta, joiden kuvitteelliset asukkaat ovat eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Messuilla nähdäänkin, miten oman persoonan voi somistaa esille parvekkeellekin. Asukkaina kodeissa ovat muun muassa maailmaa nähnyt nuori seikkailijatar-surffari, intohimoinen kierrättäjä, kaupunkiviljelijä ja skandinaavisesti sisustava.

Kuva: Pirita Aho

Parvekesuunnittelussa asiakkaan tarpeet ratkaisevat

– Parvekesuunnittelussa lähdetään aina liikkeelle asiakkaan tarpeista eli siitä, millaiseen tarkoitukseen parveketta tai tilaa on tarkoitus käyttää, millaisia toimintoja siellä tehdään ja kuinka paljon vaivaa asiakas on valmis näkemään kasvien hoidon suhteen. Parvekkeen sijainti on tietysti myös oleellinen asia, mikä pitää ottaa huomioon kasveja valittaessa, Autti kertoo.

Tavalliseen parvekesuunnitteluun verrattuna messuille toteutettava kokonaisuus mahdollistaa vapaammat kädet.

– Tässä voidaan leikitellä enemmän kasveilla ja panostaa visuaalisuuteen, koska näillä parvekkeilla on täydelliset kasvuolosuhteet niille valituille kasveille, Autti kertoo.

Ensi kauden trendeissä kotoilua ja hyötykasveja

–  Ensi kauden trendejä tulee olemaan muun muassa vertikaalisuus: pienissä tiloissa hyödynnetään koko saatavilla oleva tila. Kotoilu kiinnostaa yhä ja nyt parvekekin saa olla asujansa näköinen, parvekesisustamisessa viherkasveja hyödynnetään aiempaa enemmän, Autti kuvaa.

Yhä useamman asuinpinta-ala on pieni, eikä omaan pihaan ole mahdollisuutta. Tällöin akuuttia viherpeukalon kutinaa helpottaa luonnon tuominen sisälle ja viherkasvien siirtäminen sisältä parvekkeelle.

– Myös kaupunkiviljely, erilaiset ruukkupuutarhat ja hyötykasvien ruukkuviljely sekä syötävät kasvit ovat puhkeamassa kukkaan puutarha-alan trendeissä.

Supermessut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 20.–22.24.2018. Teemoina Puutarha (A-halli), Kotimaan Matkailu (E-halli), Keräily (C-halli), Design- ja käsityötori (C-halli) ja Platta (C-