Suljettu pullopuutarha villitsee viherpeukalottomat | Virittäydy vapaalle
#VirittäydyVapaalle

Suljettu pullopuutarha villitsee viherpeukalottomat

Uutinen  18.04.2017

Pullopuutarha – jokaiseen kotiin

Etkö muista kastella kukkia? Onko viherpeukalosi keskellä kämmentä? Älä huoli enää – rakenna suljettu pullopuutarha! Suljettuja pullopuutarhoja on ollut olemassa jo vuosikymmeniä, eikä ihme – kukapa ei haluaisi huoletonta puutarhaa kotiinsa?

Kuinka pullopuutarha toimii?

Sulkiessasi pullon, sinne muodostuu oma ekosysteemi ja pulloa ei tarvitse kastella enää koskaan. Kasveja ei tarvitse karsia tai trimmailla, ne elävät pullossa omaa elämäänsä luonnon kiertokulun mukaan. Osa kasveista selviää ja osa ei, ne kasvit jotka eivät selviä, lakastuvat pois ja maatuvat pullon maaperään. Sinun tarvitsee ainoastaan huolehtia, että pullo saa riittävästi valoa, mutta ei kuitenkaan suoraa auringonpaistetta.

 

Kuinka rakennan pullopuutarhan?

Pullopuutarhan viemäröintijärjestelmä ja maa-aines ovat kaiken o ja a, perustyöt kannattaa tehdä kunnolla, jotta pullo kukoistaa mahdollisimman pitkään.

Viemäröinti

 • Pullon pohjalle laitetaan kiviä ja kivien päälle asetetaan muovinen suodatinkangas erottamaan maa-aines ja kivet toisistaan. Kivet laitetaan pullon pohjalle ja maa-aineksen erottava suodatinkangas niiden päälle, jotta pulloon muodostuu viemärijärjestelmä. Viemärijärjestelmä takaa, että haihtumisprosessi onnistuu ja maa-aines sekä kasvien juuret pysyvät tarpeeksi kuivana, eikä pullon pohjalle kertyvä kosteus aiheuta mätänemisongelmia.
 • Ripottele kankaan päälle hiiliä tai tuhkaa, kun kivet ja suodatinkangas on asetettu paikalleen. Tavalliset hiilet tai tuhka uunipesästä sopivat pullopuutarhaan mainiosti, ne puhdistavat, suodattavat ja lannoittavat maaperää. Puun palamisesta syntyvä tuhka sisältää monia erilaisia ravinteita kasveille.

Maa-aines

Resepti:

 • Yksi osa istutusmultaa
 • Yksi osa orkideamultaa
 • Yksi osa hiekkaa
 • Yksi osa sammalta
 • Maaperästä kannattaa tehdä mahdollisimman todenmukaista ja monimuotoista, jotta pullo selviää mahdollisimman pitkään.
 • Sekoita seos hyvin. Käytä suppiloa ja lisää maa-aines pulloon, suojakankaan päälle. Käytä maa-aineksen levittämisessä apuna jonkinlaista työkalua, esimerkiksi tikkua, johon on kiinnitetty lusikka.
 • Huom! Muistathan kysyä sammaleen poimintaan luvan, mikäli poimit sitä jonkun toisen mailta.

 

Kasvit

 • Kun kasvit on aseteltu paikalleen, kastele pulloa maltillisesti. Vettä ei tarvita paljon, istutusmulta on jo lähtökohtaisesti kosteaa ja pulloon lisättävien kasvien juuripaakuissa on myös mukana kosteutta. Liika kosteus ei ole hyväksi kasveille, mikäli vettä on liikaa, kasvit mätänevät ja kuolevat pois.
 • Pullopuutarhaan voi sirotella myös siemeniä, Supermessujen pullopuutarhaan on valittu herneen siemeniä. Hernekasvi on nopeakasvuinen ja esteettisesti hyvin kaunis. Herne on myös niin sanottu maanparannuskasvi. Herneiden juuristossa elävät bakteerit keräävät pullon ilmasta typpeä ja kun herneet palautuvat takaisin maa-ainekseen nämä ravinteet vapautuvat muiden pullopuutarhan kasvien käyttöön.
 • Valitse pullopuutarhaan kestäviä kasveja. Mikäli ostat kasvit puutarha-alan liikkeestä, valitse kasveja joiden pinta on vahamainen, hennot kasvit eivät selviä pullossa. Mikäli hankit kasvit luonnosta, valitse kasveja jotka selviävät kylmemmässä säässä, keskikesän kasvit eivät sovellu pullopuutarhaan.
 • Kun pullopuutarha on valmis, anna sen asettua uomiinsa muutaman vuorokauden ajan. Tarkkaile alkaako pulloon syntymään hometta, mikäli näin käy, pulloa kannattaa tuulettaa muutaman vuorokauden ajan, jotta liika kosteus pääsee haihtumaan. Mikäli kasvit alkavat kuivettumaan, lisää pulloon vettä.
 • Pullopuutarhan paikka kannattaa valita tarkoin, pullon pitää saada valoa, mutta ei suoraa auringonpaistetta.

Summa summarum

Sitten kun #pullopuutarha on valmis, voit alkaa elämään huoletonta elämää. Tämä puutarha ei tarvitse vahtia edes loman ajaksi – stressivapaa kesä kutsuu kaikkia!

#Pullopuutarha

Etkö muista kastella kukkia? Onko viherpeukalosi keskellä kämmentä? Älä huoli enää – rakenna suljettu pullopuutarha! ?Sulkiessasi pullon, sinne muodostuu oma ekosysteemi ja pulloa ei tarvitse kastella enää koskaan. Huolehdi ainoastaan, että pullo saa riittävästi valoa, mutta ei kuitenkaan suoraa auringonpaistetta. ☀️Pullopuutarha ei tarvitse vahtia edes loman ajaksi – stressivapaa kesä kutsuu myös kaikkia viherpeukalottomia! ??

Julkaissut Supermessut 14. huhtikuuta 2017